Web straniceKoliko košta izrada internet stranice

Koliko košta internet stranica vrlo je često dobijemo pitanje i ono nije uopće neobično pitanje kada se počinje sa poslovanjem gdje je bitno znati gdje svaka kuna ide.

Kratak odgovor na ovo pitanje bi bio ovisi o tome što se točno traži i koje zahtjeve treba internet stranica zadovoljavati.

Ono što smo htjeli u ovome blog postu obraditi je da danas imamo veliki izbor mogućnosti kako doći do krajnjeg cilja te napraviti internet stranicu koja će zadovoljavati današnje standardne kao i definirati proračun samog weba, ali o tome u nastavku.

Potreba za internet stranicom

Prvo pitanje koje si moramo postaviti je zašto nam je potrebna sama internet stranica. Iako danas mnogi kažu da internet stranica nije potrebna jer uz društvene mreže i razne profile na njima možete napraviti sve, ono što ću ja uvijek zagovarati je da uvijek imamo jedno mjesto koje je samo naše vlasništvu i o nečemu čemu sami odlučujemo.

Promjenili se neko pravilo na društvenim mrežama vrlo lako možemo ostati bez svega, te ne bi trebali ovisiti i milosti drugih kreatora. Uvijek nam je cilj dovesti kupca na svoju internet stranicu i tamo mu prodati naš proizvod.

Koliko košta internet stranica
Ciljevi

Ciljevi internet stranice

Prije nego što uopće krenemo sa izradom internet stranice trebali bi znati koje ciljeve ista mora zadovoljiti. Danas imamo veliki spektar mogućnosti od statičnih internet stranica do dinamičnih stranica.

Ono što bi mogli ovdje postaviti za usporedbu je kupnja vozila. Iako ćemo nekad vozilo kupiti da bude veće nego od susjeda, često vozilo kupujemo sa već jasno definiranim zahtjevima, od broja sjedala, veličine samog vozila, snage, broja vratiju te dodatne opreme koja nam može olakšati svakodnevno putovanje, te bi takvim pristupom trebali pristupiti i izradi internet stranici.

Kod internet stranici prva stvar koju bi trebali znati je količina samoga sadržaja. Ako je sadržaj internet stranice statičan te ga samo jednom napišemo i nećemo ga više modificirati možemo reći da se radi o jednostavnoj statičnoj stranici te za istu nećemo morati tražiti skuplji hosting.

Ako je naša stranica kompleksnija, ako ćemo redovito (može se raditi jednom dnevno, jednom tjedno) objavljivati novi sadržaj, članke, proizvode onda se radi o kompleksnijim sustavima koje nazivamo CMS, te ćemo osim u onim najnezahtjevnijim sustavima iste hostati na jeftinijim hostingu, dok ćemo za veće sustave tražiti zahtjevnijniji hosting koji će moći izržati količinu sadržaja i broj korisnika na istoj interne stranici. Sami smo se specijalizirali za izradu internet trgovina te naš porfolio možete pogledati na našem porfoliu.

Što se tiče samoga hostinga proporčamo Plus hosting koji hosta sve naše stranice.

Procesi prije izrade internet stranice

Nakon što smo jasno definirali ciljeve internet stranice, krećemo u definiranje potrebnih dijelova stranice. Da li će se raditi statična stranica ili CMS. Te da li ćemo instalirati dodatak za web trgovinu te prodavati proizvode na našoj internet stranici, te koje još sve dodatke ćemo instalirati na našu internet stranicu od web buildera, SEO optimizacije, optimizacije slika, dodataka za povezivanje sa društvenim mrežama, analitiku, booking, i druge dodatke kako bi povećali korisnost naše internet stranice.

Naravno prije nego šta angažiramo osobu za pisanje tekstove trebali bi istražiti tržište, te ključne riječi za koje želimo se natjecati prilikom pretraživanja na internet tražilicama, zapisati koje su točno ključne riječi za koje se želimo natjecati i zašto. Kasnije će nam to biti ključno za SEO optimizaciju samih tekstova i rangiranje internet stranice na tražilicama, a pomoći će nam i prilikom oglašavanja.

Fotograf copywriter designer

Osim osobe koja će nam izraditi internet stranicu moramo odlučiti da li trebamo fotografa koji će slikati poslovne prostore, proizvode i dostaviti ostale obrađene slike koje ćemo koristiti na internet stranici.

Osim dobrog fotografa treba nam i dobar pisac (copywriter) koji će uobličiti tekstove na osnovu našeg istraživanja pojmova koje želimo imati na našoj internet stranici.

Na osnovu svih materijala možemo krenuti u dizajn same internet stranice.

Nakon što skupimo na jedno mjesto krećemo u izradu same internet stranice.

Izrada internet stranice

Ako se radi o jednostavnoj internet stranici krećemo u izradu same internet stranice. Pišemo HTML, CSS i JavaScript. Ovo je jednostavan pogled na ovaj dio, a nakon što napišemo sav kod krećemo u dizanje cijele internet stranice na hosting i puštanje u rad.

Ako se radi o kompleksnijoj internet stranici možemo krenuti od kupljenog predloška ili kodiranje stranice od samoga početka. U svakom slučaju i jedno i drugo ima svoje prednosti i mane.

Kupnja ili izrada predloška stranice?

Ako se radi o kupljenom predlošku (jedna od najpopularnijih trgovina predložaka je Themeforest ) možemo doći brzo do gotovih tema sa jasnom strukturom, koje prate zadnje standarde i ako su dobro odabrane redovito su održavane. Mana ovih tema je što redovito su građene za više različith primjena te su nakrcane blootwerom koji može usporiti vašu internet stranicu. Te optimizacija stranice može potrajat malo duže.

Ako kod internet stranice krećemo pisati iz početka radi se o dugotrajnom procesu, koji je često skuplji od kupnje gotovog templata. Za održavanje same internet stranice pada na osobu koja je ujedno i napisala kod za tu stranicu.

Postoji i hibridni pristup gdje se uz kupljeni predložak isti dorađuje kroz pagebuildere kao što je Elementor ili WpBakery te se tako ubrzava proces izgradnje internet stranice a dobiva stabilnost praćenja zadnjih trendova prilikom kodiranje internet stranice.

Nakon izrade internet stranice

Nakon što je internet stranica napravljena istu dižemo na server ako je izrađena u lokalnoj mreži, te testiramo za slomljene linkove ako ih imamo, te brzinu internet stranice. Instaliramo i pojedine dodatke te iste konfiguriramo.

Povezivanje s analitikom

U početku je vrlo važno internet stranicu povezati sa Google servisima kako bi mogli pratiti zdravlje internet stranice. Osim Google Analyticsa trebali bi internet stranicu povezati i sa Google Search Console (bivši Google Webmaster) te Microsoft Clarity i Microsoft Webmaster. Iako će mnogi reći da Microsoft Bing nije odlučujući faktor isti je dobro instalirati kako bi se stranica što prije rangirala na pretraživaču od Microsofta.

Nakon što smo povezali našu internet stranicu sa svim servisima istu bi trebalo objaviti na našim Facebook te istu dodati u potpis na svim mailovima koji odlaze iz naše firme.

Izrada profila na društvenim mrežama kao i oglašavanje na istima preširoka je tema da bi se obradila u jednom članku ali kada je internet stranica napravljena preporuka je da se što prije krene u oglašavanje na istima. Da li se radi o oglašavanju putem Facebooka, Instagrama, Tik-Toka ili neke druge mreže bitno je da se postave jasne smjernice za oglašavanje te djeljenje sadržaja na istima.

Osim oglašavanja putem društvenih mreža, ostaje nam opcija i oglašavanja putem Google Ads-a ( bivši Google AdWords) te sa već definiranim ključnim riječima upućivati ljude koji pretražuje pojedine pojmove na naše internet stranice.

Izraditi sami ili platiti nekoga

Sada kada smo vam približili procese internet stranice možemo reći da u današnje doba možete sve i sami izraditi. Većinu znanja možete naći na YouTubu ili na određenim stranicama koje su specijalzirane za edukaciju ovoga tipa. Ovaj proces će vam uzeti dosta vremena koji nećete moći potrošiti na izgradnju vlastitog posla.

Koliko košta internet stranica

Ako ste do sada pročitali sve onda znate da cijenu definira sam opseg posla. Nas kontakirati ne košta vas ništa, a mi ćemo se potruditi da vam na osnovu našeg iskustva dostavimo ponudu koja će vas zadovoljiti, a možete poglati i druge usluge koje nudimo te svjedočanstva naših partnera.

Za sva pitanja stojimo vam na raspolaganju.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment